Saj poznate besedno zvezo: “Ko si v Rimu, delaj kot Rimljani?”

To se nanaša na nič drugega kot na prilagajanje posamezni kulturi države, v katero potujemo. Zato je pred potovanjem na želeno destinacijo za vašo naslednjo avanturo dobro vedeti in se seznaniti z navadami, tradicijo ter predvsem z zakoni izbrane države. Zakaj? Kulture se med seboj bistveno razlikujejo in kaj hitro se lahko potovanje spreobrne v nerodno situacijo. Namreč so navade, ki so v vaši državi neškodljive, dovoljene ali celo spodbudne, nekje drugje pa so razumljene kot izredno nespoštljive ali celo protizakonite. In ker prepoznavanje vzorcev drugih kultur ni ravno mala malica, je dobro, da se o teh informacijah pozanimamo, še preden odpotujemo. Tako se lahko izognemo neprijetnostim, kot so, da bi nekoga užalili ali celo bili zakonsko preganjani.

Predstavljajte si, kako enostavno se je sprehoditi mimo kupa čevljev pred templjem, če ne vemo, da je le-te treba pred vstopom v mesto čaščenja sezuti. Ali da, na ulicah Tajske in v večini azijskih držav je izkazovanje romantičnih in ljubezenskih gest družbeno neodobravano. Če recimo greste v restavracijo ali na zmenek, je že manjša romantična gesta kot držanje za roke lahko sporna. Če potujete v Dubaj, je kaznivo se poljubljati v javnosti. V Afriki je nespoštljivo kazati na ljudi s prstom ali uporabljati roko, kadar želimo nekoga priklicati k sebi. Tudi to, da se za hranjenje uporablja zgolj desna roka, namreč so prepričanja, da se leva roka uporablja zgolj za nehigienska opravila, ki pridejo po hranjenju. Prav tako, kamor koli greste, je dobro se vnaprej seznaniti, kakšne napitnine pričakuje osebje za svoje usluge, npr. taksisti ali natakarji v restavracijah, saj si lahko tako prihranite marsikatero zadrego.

Seveda se je pred samim potovanjem tudi dobro prepričati, katere soseske in poti so varne za turiste in katere so tiste, ki se jim je bolje izogniti. Poiščite si tudi vse ustanove za potrebne storitve, kot so npr. javni transport, bolnica, zdravstveni dom, lekarno, trgovine in tudi upravne enote, kjer lahko uredite administracijske zadeve, v kolikor bi to bilo potrebno.

Dobro se je naučiti tudi jezika oziroma vsaj nekaj osnovnih enostavnih fraz, ki vam bodo pomagale pri sporazumevanju. Spodaj smo zapisali nekaj ključnih besed, ki jih je dobro poznati v jeziku države, v katero potujemo.

  • “Dober dan” in “nasvidenje”,
  • “da” in “ne”,
  • “prosim” in “hvala”,
  • “potrebujem pomoč”.

V vašo korist je, da znate komunicirati, če imate kakšno alergijo na hrano ali posebne zdravstvene zahteve. Tudi, da znate povedati naslov svoje nastanitve ali da imate naslov nekje zapisan, in to v njihovem jeziku. Lahko si vizitko nastanitve shranite v denarnico ali s telefonom fotografirate ulico in stavbo, v kateri ste nastanjeni.

Vsaka država ima tudi svojo kulturo oblačenja, katero je dobro poznati. Kratke hlače in majica so odlična izbira za potovanje po ZDA ali Evropi, ne pa tudi za Bližnji vzhod in nekatere azijske države. Še posebej spoštljivi morate biti pri obisku templjev in ostalih religioznih objektov – tako moški kot ženske naj bi zakrili čim več kože, zato ne pozabite na dolge rokave, hlače ali krilo.